online versie
Nieuwsbrief maart 2017
Tilburg School of Social and Behavioral Sciences
Alumni bijeenkomst: De dag na de verkiezingen
Back To Campus: donderdag 16 maart - Campus Tilburg University
Op donderdag 16 maart geeft socioloog des Vaderlands, professor Peter Achterberg, een lezing voor alle alumni van Tilburg University met als thema de uitslag van de verkiezingen.

In veel westerse landen hebben mensen uit de lagere sociaal-economische strata jarenlang gestemd op linkse partijen. Deze traditionele banden tussen klasse en stemgedrag bestaat echter niet meer, en velen vragen zich af hoe dat zo te verklaren is. Prof. Achterberg zal tijdens deze lezing stilstaan bij drie vragen: 1) Hoe is de opkomst van dergelijke radicale rechtse populistische partijen te verklaren? 2) Waarom stemmen leden van de arbeidersklasse eigenlijk op dit soort partijen? En 3) Waarom veranderen deze stemvoorkeuren in de tijd? 

Naast Peter Achterberg zijn er deze avond nog andere inspirerende sprekers. Benieuwd wie dit zijn? Of wil je je graag aanmelden voor het event? Klik dan op onderstaande link.
Meer informatie en aanmelding
Tilburg University wederom beste algemene universiteit
In de Keuzegids Masters 2017 behaalt Tilburg University de hoogste totaalscore van de 9 algemene universiteiten.
Het gemiddeld aantal punten over alle universiteiten bedraagt 60,5 punten en Tilburg University scoort met 63 punten duidelijk hoger dan dit landelijke gemiddelde. De Keuzegids Masters 2017 vergelijkt en beoordeelt alle masteropleidingen, voor een groot deel op basis van oordelen van studenten en is een uitgave van het CHOI, Centrum Hoger Onderwijs Informatie. Rector magnificus Emile Aarts: "Het is geweldig om te vernemen dat Tilburg University opnieuw de beste algemene universiteit is op het gebied van masteropleidingen en dat zoveel opleidingen het predicaat top hebben. Dit resultaat straalt op ons allen af en in het bijzonder op onze docenten, die ieder jaar weer een absolute topprestatie leveren."
Lees verder
Voorverkoop: het boek Aan de Slag als Psycholoog
Mede geschreven door alumna van Tilburg School of Social and Behavioral Sciences
Björn en Dominique van Vlokhoven zijn beiden psycholoog en auteur van het boek Aan de slag als psycholoog. Een inspirerend boek waarin 25 psychologen vertellen hoe zij aan een baan zijn gekomen. Hiermee willen zij studenten en psychologen een hart onder de riem steken op weg naar een baan als psycholoog. Tevens wordt met dit boek duidelijk wat er nodig is om aan de slag te gaan als psycholoog. Met tips over netwerken, vrijwilligerswerk, de werkervaringsplek en hoe jij je als starter kan profileren op de verzadigde arbeidsmarkt.

Wat:   Het boek Aan de slag als psycholoog
Voor wie:  Alle studenten psychologie en afgestudeerd psychologen
 Doel:  Tips om je op weg te helpen in de wereld van de psychologie
 Kosten  Speciale nieuwsbrief korting €15,00 inclusief verzendkosten
 (zie kortingscode SUR/UU op de website)


Ben je benieuwd naar het boek, klik hieronder op de button voor meer informatie.
Meer informatie
De Sociale bedrijvendagen komen er weer aan! 
Op dinsdag 16 en woensdag 17 mei 2017 zal het carrière-evenement de “Sociale Bedrijven Dagen” georganiseerd worden op de campus van Tilburg University.
Het is een initiatief van Tilburg School of Social and Behavioral Sciences (TSB) met als doel de studenten van deze sociale faculteit (o.a. personeelwetenschappen, psychologie, organisatiewetenschappen, en sociologie) in aanraking te laten komen met een mooie, maar juiste afspiegeling van de arbeidsmarkt.

Dinsdag 16 mei zal speciaal voor bachelor studenten worden ingericht en woensdag 17 mei voor masterstudenten van de TSB. Het evenement omvat veelal activiteiten zoals workshops, bedrijfspresentaties, netwerkactiviteiten, en een business diner. Voor (pre-)masterstudenten zal er een businessdiner zijn waar de bedrijven een selectie van bijna afgestudeerde studenten beter kunnen leren kennen. Wilt u als bedrijf deelnemen aan deze dagen, neem dan contact op via pr@socialebedrijvendagen.nl of bel naar +31 (0)6-54357930. U kunt er dan voor kiezen om een workshop te geven, een bedrijfs- of casepresentatie te verzorgen of een combinatie van meerdere onderdelen. 

Klik hier voor meer informatie
Succesvolle belcampagne 2017
Van 15 januari t/m 4 februari vond de jaarlijkse alumni belcampagne plaats
Tijdens deze 3 weken hebben we meer dan1500 alumni gesproken van de sociale faculteit. Alumni werden op de hoogte gesteld van de activiteiten die de faculteit komend jaar organiseert en op welke manier ze betrokken kunnen zijn bij het realiseren van belangrijke projecten van de faculteit.

Er is tijdens de belcampagne is er een bedrag van €69.000 toegezegd voor het TSB Alumni Fund. Een ontzettend mooi bedrag waarmee bijzondere  onderzoeks- en onderwijsprojecten van de faculteit  gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast hebben er ook een aantal alumni stages aangeboden, gastcolleges en mentorschappen!  

Dankzij de steun van alumni heeft Munhkshur Ganbat uit Mongolië de kans gekregen de master Human Resource Studies te volgen. Munhkhsur is ontzettend dankbaar voor de bijdrage van alumni. Dankzij de steun van alumni heeft zij de kans gekregen een volwaardige master te kunnen volgen aan onze universiteit. 

Benieuwd naar de andere projecten die gesteund worden door onze belcampagne? Klik op de onderstaande link! 
Lees verder
HRS Alumni Bijeenkomst georganiseerd door alumnivereniging Output
Donderdag 6 april op de campus Tilburg University 
Wil jij net als wij je HR-netwerk versterken en benutten? Koester jij ook de ervaringen uit je studententijd en denk je er vaak aan terug? Heb jij net als wij zin in een update van je HR kennis? Maak een start en kom naar het Back To Campus-event! In samenwerking met Tilburg University/dept. Human Resource Studies organiseert Output (vereniging voor HR professionals en HRS-alumni) op donderdag 6 april de bijeenkomst ‘the Future of HR’ op de welbekende Campus van de UvT.  

We delen de nieuwste kennis uit de HR-wetenschap, met als startpunt de visie van Jaap Paauwe, Hoogleraar Organization & HRM en Academic director bij TIAS School for business and society. Ingegeven door ontwikkelingen op het gebied van werk en organiseren, verandert de inhoud en vormgeving van de HR functie.  Jaap Paauwe gaat in op vragen als: Wat zijn de meest indringende vraagstukken in de toekomst? En in hoeverre zijn we daar als HR manager ook voor toegerust? Wat zijn de gevolgen voor de vormgeving van de HR functie en de wijze waarop HR activiteiten gestalte krijgen?

In gezelschap van wetenschappers van het departement, alumni en praktijkgenoten sparren we over herkenbare HR-vraagstukken. We delen inspirerende HR lectuur, films en blogs. Alumni afgestudeerd vóór het jaar 2000 ook absoluut welkom! Aansluitend een borrel én mogelijkheid tot diner (diner is gratis voor Outputleden, niet Outputleden betalen € 25,-). Overige informatie: Toegang is gratis voor alle Oud HRS studenten én Outputleden, inclusief borrel.

Wil jij meer weten over het event? Schroom dan niet om contact op te nemen met Anneke Botman via 06-398 11 931 (voorzitter@output.nl). Meld je aan vóór 20 maart via onderstaande button. Heel graag tot ziens op 6 april!

Anneke Botman & Johan van den Berg (bestuur Output 2017)
Aanmelding
Nieuws in het kort
Vrouwen met milde hartproblemen hebben een slechtere kwaliteit van leven dan mannen
Dagelijks sterven in Nederland 57 vrouwen aan hart- en vaatziekten, onder meer omdat de signalen, anders dan bij mannen, niet goed begrepen worden. Zo blijken vrouwen met milde kransslagaderverkalking een slechtere kwaliteit van leven te hebben, leven ze met meer angst en zijn ze negatiever gestemd dan mannen met dezelfde aandoening. Dat concluderen onderzoekers van Tilburg University in een speciale uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes van de American Heart Association. Reeds bekend was dat mensen met milde vernauwingen van de kransslagader gemiddeld meer stressklachten (angst, depressie, negatieve stemming) hebben dan mensen zonder deze hartklachten. Maar zijn er ook verschillen tussen mannen en vrouwen, wilden de onderzoekers weten. Klik hier voor het volledige artikel. 

Dr. Charissa Freese over inclusieve arbeidsmarkt
Mensen worden steeds ouder en moeten langer werken tot aan hun pensioendatum, wat niet iedereen gegeven is qua gezondheid. Ook flexibilisering zorgt voor een meer exclusieve arbeidsmarkt, aangezien vooral laagopgeleiden, jongeren en mensen met een migrantenafkomst geen vast contract meer krijgen. Flexibele contracten kennen gemiddeld slechtere arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Tenslotte zorgt ook digitalisering en robotisering voor het verdwijnen van kwalitatief goede banen. Hoe zorgen we ervoor dat mensen niet voorgoed worden uitgesloten van goed werk? Dat is het thema van het artikel "Arbeidsmarkt kan inclusiever worden" van onze collega Charissa Freese. De oplossing ligt in een levenslang ontwikkelen, echter vooral zij die dit nodig hebben krijgen dit meestal niet aangereikt door werkgevers. Werknemers, werkgevers en de overheid moeten daarom niet alleen investeren in de mensen die al werken (op basis van een vast contract), maar ook in de mensen met een flexibel arbeidscontract en mensen met een arbeidsbeperking. Klik hier voor het volledige artikel. 

Participatiewet in de Kennissector - 'Inclusief HRM' werkt!
Wat is de beste manier om banen te realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking? SoFoKleS (Sociaal Fonds KennisSector) publiceerde een artikel rondom de studie van Dr. Charissa Freese en Dr. Irmgard Borghouts naar de invloed van de Participatiewet. Diverse factoren zijn van invloed. Allereerst moet er sprake zijn van overeenkomsten in de organisatiestrategie en de doelen van de participatiewet. Daarnaast moeten bedrijven rekening houden met opvattingen van dominante stakeholders in de organisatie. Bovendien moet er een business case opgezet worden. Ten slotte zijn het HR-perspectief en de HR-activiteiten van groot belang om sociale legitimiteit te creëren. Door dit te doen integreert de organisatie de doelstellingen van de Participatiewet geheel in de HR-strategie. Klik hier voor meer informatie. 

Meer nieuws 

 
Tilburg University
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Instagram   Facebook   Twitter   Twitter