Deze email van Tilburg University online bekijken.
Tilburg School of Economics and Management
Nieuwsbrief Alumni Fonds December 2015
Beste relatie,

In oktober hebben we alumni die het Alumni Fonds steunen op de campus mogen verwelkomen om hen bij te praten over de door het TiSEM Alumni Comité geselecteerde projecten die met jullie hulp gerealiseerd worden. Jammer als jij er niet bij kon zijn, maar in deze nieuwsbrief breng ik je graag op de hoogte.

Nogmaals hartelijk dank voor je steun. Steun die onontbeerlijk is bij het bouwen aan de toekomst van velen!

Alvast fijne feestdagen en de beste wensen voor 2016.

Prof. Lex Meijdam
Decaan Tilburg School of Economics and Management
Beurzen
Drie alumnibeurzen 2015-2016 (€25,000) zijn toegekend aan Hoang Nguyen, Kshitiz Dahal en Mertcan Akyürek. Hoang komt uit Vietnam en studeert Finance, Kshitiz komt uit Nepal en studeert Economics en Mertcan komt uit Turkije en studeert ook Economics.



Luis Cristóvão Ferreira Lima uit Brazilië, die in 2014 met een alumnibeurs naar Tilburg University is gekomen, heeft in augustus zijn masterdiploma Econometrics and Mathematical Economics gehaald. In zijn thesis over overheidsbeleid om armoede tegen te gaan (Longevity Gains and the role of Conditional Cash Transfer Programs, Evaluating Brazil’s experience using a panel of municipalities) toont Luis aan dat het beleid effectief is. Meer mensen ontstijgen de armoede en hebben toegang tot gezondheidsvoorzieningen (vooral zwangere vrouwen), meer kinderen genieten onderwijs en kindersterfte neemt af. Luis start zijn loopbaan in januari bij Travix International in Amsterdam waar hij ervaring op zal doen alvorens terug te keren naar Brazilië.
Innovatief Onderwijs 
De projecten Videoclips als cases (2014 - €7,500) en Vaardigheden in het onderwijs (2015- €10,000) worden samengevoegd en onder begeleiding van een projectmanager in 2016 uitgevoerd. Alle bacheloropleidingen zullen met ingang van 2016-2017 meer ruimte in het curriculum voor skills inbouwen. Vanuit de opleidingen zijn voorstellen ingediend die de projectmanager samen met de opleidingsdirecteuren concreet vorm zal geven en implementeren vanaf januari 2016. Het gebruik van ICT tools neemt hierbij een belangrijke rol in. De videoclips zullen opnames bevatten die gericht zijn op de skills waarmee alumni in hun werksituatie te maken hebben en die in de bacheloropleidingen aangeleerd gaan worden. Zo kunnen ze onderdeel worden van de reguliere skills cursussen die aangeboden worden aan de studenten.
Innovatief Onderzoek 
Van een select aantal onderzoeken volgt hieronder een update.
 
Het project Financial Literacy, Cognitive Limitations and Financial Decision Making (2014- €5,000) van universitair hoofddocent Peter de Goeij heeft tot mooie resultaten geleid. Studenten hebben mee onderzocht of goed ontworpen visuele informatie, die rekening houdt met de cognitieve beperkingen van consumenten, helpt bij het maken van betere investeringsbeslissingen. Student Koen van de Vorst heeft ook zijn scriptie over dit onderzoek geschreven, waarvoor hij een 8.5 kreeg en de Andreas Capital Award (1 van de 2 beste scriptie prijzen in Finance) won.
De eerste uitkomsten van het onderzoek zijn:
  1. Het toevoegen van informatieve plaatjes aan de Essentiele Beleggersinformatie (EBi) helpt investeerders om betere beleggingsbeslissingen te nemen.
  2. De huidige EBi kan worden verbeterd door een plaatje wat informatie verschaft over rendementen uit het verleden, te vervangen door een plaatje wat informatie verschaft over de nadelige effecten van de kosten in de toekomst.
  3. De resultaten zijn aanleiding om het onderzoek bij een groep van ervaren investeerders uit te voeren, mede op verzoek van de Autoriteit Financiële Markten.
 
Voor zijn onderzoek Are we Irrational or Suspicious (2015 - €5,000) heeft Gabor Neszveda door bijdragen van alumni zijn model via CentER data kunnen testen bij 362 respondenten. Niet alleen kan Gabor door deze unieke dataset zijn theorie testen, het geeft hem ook de mogelijkheid de resultaten te verbinden met real life beslissingen als beleggen in aandelen of een lening afsluiten. Op basis van de eerste resultaten kan Gabor de relatie tussen risico en tijd voorkeuren gebaseerd op het idee dat mensen achterdochtig zijn bevestigen. Hij vond ook interestante verbanden tussen lifestyle en type hypotheek die respondenten kozen in hun eigen leven en de beslissingen die ze maakten in het experiment. Deze beslissingen kunnen ook hun sociale gedrag voorspellen.
 
Zi-lin He richt zijn onderzoek op Nederlandse patenten in China: From Application to Abandonment: A Longitudinal Database that Permits Tracing and Evaluating Dutch Listed Firms’ Patenting Activity in China en kreeg hiervoor €10,000 in 2015. Een van de eerste resultaten laat zien dat het aantal uitvinders in een Nederlandse patentaanvraag een significant verschil maakt voor de kans op subsidie, maar weinig effect heeft op de kans voor toekenning van het patent. Vergelijking met soortgelijke studies en interviews met praktijkmensen zal nuttig zijn om de resultaten nader te verklaren. In de volgende fase van het onderzoek zal Zilin gebruik maken van competing-risks survival analysis om de duur van een patent-onderzoek te bestuderen. Competing-risk modellen zijn hier van toepassing, omdat de drie mogelijk uitkomsten van het onderzoek naar de patentaanvraag (toekenning – terugtrekken – afwijzen) competitieve gebeurtenissen zijn die, als een van de drie situaties zich voordoet, de andere twee automatisch uitgesloten zijn.
Extra-curriculaire Activiteiten 
De MAK heeft een bijdrage van alumni (€2,500) ontvangen om het belang van extra-curriculaire activiteiten voor de persoonlijke ontwikkeling en voorbereiding op de loopbaan beter onder de aandacht van jonge studenten brengen o.a. door het maken en promoten van een video. Diverse alumni verleenden hun medewerking en het editen is begonnen. We kijken uit naar het resultaat!
Belcampagne 2016
We hopen het succes van de belcampagne dit jaar ook komend jaar van 15 februari t/m 5 maart 2016 voort te zetten. De projecten door het TiSEM Alumni Comité geselecteerd waarvoor onze studenten fondsen zullen gaan werven en waaraan meerjarige giften van 2014 en 2015 besteed zullen worden, zijn o.a. beurzen voor internationale masterstudenten en diverse onderzoeksprojecten. Meer informatie hierover is op de website te vinden.
Vragen of Suggesties?
Wanneer je vragen of suggesties hebt over deze projecten of je wilt afmelden voor deze nieuwsbrief, kun je contact opnemen met Pam Dupont, Alumni Officer.